Naturalistische beplanting

Ingezaaide bloemenweides zijn aan een opmars bezig. De mooie plaatjes van een bloeiend hooiland spreken zodanig tot de verbeelding dat veel mensen op kleine schaal gaan experimenteren. Het eerste jaar na inzaai zijn de resultaten vaak nog goed, mede dankzij uitbundig bloeiende eenjarigen. De daaropvolgende jaren neemt de bloei af en nemen ingewaaide grassen het over. Vanop een afstand en op iets grotere schaal is dit nog steeds een fraai zicht, maar op een kleinere oppervlakte durven ingezaaide mengsels op termijn een rommelige aanblik opleveren.

Bloemenweide met klaproos

Het idee is echter niet verkeerd. De naturalistische beplantingsstijl (belichaamd door o.a. Piet Oudolf) die de laatste decennia furore maakt, is een antwoord op onze hunkering naar meer natuur, in een dagelijks leven dat steeds verder van de natuur verwijderd raakt. De zogenaamde prairietuinen proberen hieraan tegemoet te komen. Door te planten in plaats van te zaaien, is er meer controle over het eindbeeld, maar toch zijn veel prairietuinen voor de gemiddelde tuinliefhebber nog steeds te chaotisch.

Prairietuin

De uitdaging bestaat er in op kleine schaal hetzelfde drama van “wilde natuur” op te roepen, en tegelijkertijd te zorgen dat de beplanting er jaarrond interessant en verzorgd uitziet. Op kleine schaal gelden immers bijkomende beperkingen, omdat de beplanting van dichtbij beleefd wordt. Door het aantal soorten te beperken en herhaling in te bouwen, kan de eenheid bewaard blijven. De gebruikte planten moeten bovendien zo gecombineerd worden dat ze mekaar niet overgroeien, en de gewenste combinaties en herhalingen maximaal tot uiting komen.

Naturalistisch ontwerp met beperkt aantal soorten

Het ontwerp van een gemengde naturalistische beplanting vereist dus wat kennis, maar mits de juiste plantenkeuze, heeft deze werkwijze veel voordelen:

  • Onkruid en afgestorven planten vallen minder op dan in plantvakken met maar 1 soort
  • De ganse border oogt jaarrond interessant
  • Achterstallig onderhoud valt minder op, zodat je kan genieten i.p.v. ‘werk te zien’
  • Ziektes en plagen kunnen zich minder snel verspreiden, meer nuttige insecten
  • Kleine aanpassingen of toevoegingen zijn altijd mogelijk
  • Eenvoudig beheer: 1x maaien met heggenschaar en grasmachine in het vroege voorjaar. Het maaisel mag blijven liggen, dit werkt onkruidwerend, vermindert uitdroging, en houdt de bodemvruchtbaarheid op peil.
Naturalistische border

Bij het kiezen van plantencombinaties is de textuur van de bladvormen even belangrijk als de bloeiwijzen. Hierdoor ogen de combinatie ook interessant voor en na de hoofdbloei. Het winterbeeld wordt gevormd door enkele welgekozen heesters, in combinatie met interessante zaaddozen en strokleurige grassen die heel de winter overeind blijven. Door de beplanting aan te vullen met bloembollen, komt elk seizoen volledig tot haar recht.

Winterbeeld

Een tuin waarin elke week iets nieuws ontdekt kan worden, blijft jarenlang boeien. Net daarom gaat mijn voorkeur uit naar deze beplantingsstijl, waarin seizoensbeleving en onderhoudsvriendelijkheid elkaar vinden. Groene vingers zijn niet noodzakelijk om deze beplanting in vorm te houden; ik leer u alles wat u moet weten. Bovendien komt elk ontwerp met levenslang gratis advies bij al uw tuinvragen.

Lijkt dit beplantingstype iets voor u? Ik kom er graag meer over vertellen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.